Fiesta Flamenca - Ünnepek Andalúziában

2012. január 27. (péntek) 18 óra

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Zenei Gyűjteménye
szeretettel meghívja

Gulyás Anna, kulturális antropológus
Fiesta Flamenca Ünnepek Andalúziában című élő zenével illusztrált estjére.

Időpont:
2012. január 27. (péntek) 18 óra

Gitáron közreműködik:
Oravecz Péter

Helyszín:
Budapest, VIII. Ötpacsirta u. 4.

forrás: http://www.fszek.hu

Berg Fashion Library


 

A Berg Fashion Library olyan egyedülálló online portál, amely közös keresőfelület segítségével teszi elérhetővé az öltözködés, viselettörténet, divat témakörében kulcsfontosságú referensz könyveket, e-könyveket, teljes szövegű folyóiratcikkeket, képeket és egyéb információkat.

Törzsanyagát a nyomtatásban 10 kötetes Berg Encyclopedia of World Dress and Fashio, valamint egy képarchívum, köztük a New York-i Metropolitan Museum of Art ruhagyűjteményének képanyaga képezi. Ezen kívül, egy folyamatosan bővülő, jelenleg 70 elektronikus könyvből álló gyűjteményt tesz elérhetővé.Ízelítőül néhány cím: Alternative Femininities, Appearance and Power, Dress and Ethnicity, Dress, Gender and Cultural Change, Fashioning Socialism , Nazi Chic?, Religion, Dress and the Body.
A portál tartalmazza még a világ ruhagyűjteményeinek címtárát is.

A Berg Fashion Library nem egyszerűen divat- vagy viselettörténeti kalauz! Kiváló információforrás mindazoknak, akik az antropológia, művészettörténet, történettudomány, kultúrakutatás, szociológia, folklór, muzeológia, vagy éppen a színház területén kutatnak, dolgoznak, tanítanak vagy végzik tanulmányaikat.

A Berg Fashion Library többfajta keresési szisztémát tesz lehetővé, az adatbázisokban megszokott keresési módszereken kívül a keresőkérdéseket földrajzi helyre és időszakokra is lehet szűkíteni.)

A Berg Fashion Library 2011-ben elnyerte a Frankfurt-i Könyvvásár legjobb digitális termékéért járó díját.

Elérhető a könyvtárból: http://www.bergfashionlibrary.com
Távoli elérés: http://www.fszek.hu/berg/index.php

Lengyelország - röviden Budapest - (2012. január 26. - 2012. május 24.)

Forrás: http://www.fszek.hu

 

 

Lengyelország - röviden Budapest -

(2012. január 26. - 2012. május 24.)

Web: www.lengyelintezet.hu

 

A Lengyel Intézet 2012. januárjától új programsorozattal jelentkezik "Lengyelország-röviden. Dokumentumfilmek Lengyelországról." címmel. A filmek kéthetente, csütörtök esténként kerülnek bemutatásra a Lengyel Intézet mozi termében.
Mi magyarok és lengyelek, jól ismerjük egymást, és sokat tudunk egymás kultúrájáról. Mégsem vagyunk mindig tisztában az események hátterével, vagy azoknak szereplőknek, személyeknek a munkásságával, akiket - mint budapesti Lengyel Intézet- bemutatnak a magyar nagyközönségnek. Most épp ezeket az eddig kevéssé ismert jelenségeket szeretnék közelebb hozni mindazokhoz, akik beszélnek lengyelül, vagy angolul. Kéthetente jelentkező dokumentumfilm-sorozatuk keretében olyan alkotásokkal jelentkeznek, mint Jolanta Delewska nagyszerű PO-LIN című filmje, mely a háború előtti lengyel zsidóságról fest hiteles képet, vagy mint A plakát másik oldala (Druga strona plakatu) című film, mely a lengyel plakát történetén keresztül beszél az átalakulásokról, a jelenkori lengyel társadalomról. A program keretében bemutatjuk továbbá Komeda. Az élet zenés ösvényei (Komeda. Muzyczne ścieżki życia) című filmet, mely a zeneszerzőről, jazzmanről, de mindenekelőtt a kommunista Lengyelország ellenzéki művészéről szól, valamint a Világhírű lengyelek karrierjei. Sikeresek (Światowe kariery Polaków. Udacznicy) című portrésorozatot, mely olyan lengyeleket mutat be, akiknek "sikerült karriert csinálni" és akik más-más területen, tehetségük révén világhírnévre tettek szert, úgy mint Agnieszka Holland, Tomasz Stańko és Janusz Kamiński.
A filmeket lengyel nyelven, angol felirattal vetítik. A belépés díjtalan.

 

A népzene ünnepe Budapest - (2012. január 27. )

 Web: mupa.hu/program/a-nepzene-unnepe-2012-01-27_19-30-bbnh

 

"A Művészetek Palotája 2008 óta rendezi meg a nagy seregszemlét, kezdetben a Zeneakadémia Népzenei Tanszékével közösen, ahol a népzenét művelő és a népzenéből táplálkozó "szakma" színe-java lép fel, és adja tudásának legjavát, hogy az est valóban a népzene ünnepe legyen"

Az autentikus népzenéről sokszor, mint tiszta forrásról beszélünk, és ez jól is van így. A kultúrforrások egyik lényege, hogy minden generáció számára kiapadhatatlan kincsesbányaként működnek, ráadásul letéteményesei a nemzeti karakternek is, minimum alappillérek. Hogy azonban egészen pontosan mitől és meddig beszélünk népzenéről, az nem mindig és nem feltétlenül tétje a vele való ünneplésnek, és ezt jól felismerve szerveződik ez a kivételesen erős és sokszínű sorozat évről évre. Ha végignézzük, ki mindenki tette itt már tiszteletét eddig, a Csík zenekartól a Makámig, Dresch Mihálytól a Söndörgőig, és muzsikálta hangulatba a publikumot, akkor kiderül, hogy itt valóban egy olyan nagy összeölelkezésről van szó, amely a puristákat és a világzene-híveket, az értőket és a műkedvelőket egyaránt lelkes és rajongó közönséggé gyúrja.
A Népzene ünnepe elnevezés tehát azért is találó, mert így nem elválaszt, hanem összehív, nem a különbözőségekre, szakmai érvekre koncentrál, nem a definíciókat részesíti előnyben, hanem a minőséget, vagyis a közös gyökerekből táplálkozókat hívja egy színpadra megünnepelni azt, ami elengedhetetlenül fontos a kulturális devalválódás korában.

Jegyárak: 2000, 3500, 4700, 5900 Ft

 III. Téli Szarvasgomba Ünnepe Gödöllő - (2012. január 29. )

Web: www.dsze.hu

 

Immár harmadik alkalommal rendezik meg Gödöllőn a Téli Szarvasgomba Ünnepet.
A szervezők célja, hogy felélesszék a szarvasgomba kultúráját, ami az elmúlt évtizedekben feledésbe merült. Magyarország még a XX. század elején is szarvasgomba nagyhatalomnak számított, sajnos azonban ma ez már nem mondható el, annak ellenére, hogy hazánkban jelenleg is százhatvan szarvasgomba fajt tartanak nyilván, amiből hat-nyolc alkalmas emberi fogyasztásra.
A rendezvényen a magyar szarvasgomba fajokat megismerhetik az érdeklődők, így a téli szarvasgombát is, ami ezek közül a legízletesebb, hasonló a francia szarvasgombához.
A Téli Szarvasgomba Ünnep nem csak gasztronómiai esemény, hanem szakmai találkozó is, ahol bemutatkoznak a szarvasgombával foglalkozó szakemberek, a magyar szarvasgombászok és kutyáik, az első magyar szarvasgombás termékeket gyártó cég, bemutatják az első magyar termőre fordult szarvasgomba ültetvényt, és megismerhetik a szarvasgombával és ültetvényezésével foglalkozó vállalkozásokat is. A témával kapcsolatban a szálloda szekciótermében több előadást tartanak majd.
Mindenki számára izgalmas csemegézési lehetőség lesz a szarvasgombás ételek kóstolója, amit az Erzsébet Királyné étterem és az első magyar szarvasgombás termékek gyártójának mesterszakácsai készítenek el.
A szervezők nem csak a felnőttekre gondolnak, hanem a gyermekekre is. Az ifjabb korosztályt az étterem kávézójában gyermekműsorok várják, lesz játszósarok és kézművesség.
A kezdeményezés célja, hogy bebizonyítsák, nemzeti kincsünk, a szarvasgomba, első sorban nem luxuscikk, hanem mindenki számára elérhető gasztronómiai különlegesség.

Program:
A szarvasgomba fajok felvonultatása
Barokk ruhás felvonulás, a téli szarvasgomba ismertetése és illatolása
Szakmai előadások egész nap a szálloda szekciótermében:
Ültetvényes termesztés
Természetvédelem
Kutyák és a szarvasgomba gyűjtése
Szarvasgombafajok ismertetése
Információs és interaktív pont:
"Gombola" (szarvasgomba tombola értékes nyereményekkel)
Ingyenes szarvasgomba súlysaccolás (gombanyereményekkel)
A szarvasgomba szakirodalma
Kiállítás és vásár
Szarvasgombafajok ismertetője
Képgaléria
Receptek, tanácsadás
Kutyás keresési bemutató
Délelőtt és délután, a DSZE 2010-es kutyás keresőversenyeinek győzteseivel
Szarvasgombakereső kutyák versenye
Szarvasgombás ételek kóstolója és bemutatója az étteremben
Az Erzsébet Királyné étterem és az első magyar szarvasgombás termékek gyártójának mesterszakácsaival
Egész nap szarvasgombás falatkák, ételek teljes felvonultatása
Gasztronómiai előadás a szarvasgomba felhasználási lehetőségeiről
Interjúk mesterszakácsokkal, művészekkel
Szarvasgombás termékek és kellékek vására
A szálloda báltermében és udvarában
Kézműves vásár
Iparművészek és a gasztronómia mesterei kínálják portékáikat
Pontos helyszín: Művészetek Háza
Belépő: A rendezvény látogatása ingyenes!

 

 

Szerző: voragi  2012.01.25. 13:23 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nlgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr873761947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása