Lányok Napja a Műegyetemen – 2014. április 24.

A programra jelentekező lányokat és tanáraikat az Informatika épületben várjuk 2014. április 24-én 9.00-ra az IB 026-os teremben. A honlapon levő térkép mutatja a pontos helyszínt. A csoportok mindegyike több helyszínt látogat majd meg, ahol az alábbi területekkel ismerkedhetnek meg:

Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

  • A beágyazott álmok világa - Mikrokontroller laboratórium
  • Nincs a szesszel semmi baj, csak nélküle, hejhó - Folyamatirányítás laboratórium
  • Minek dolgozni, ha lehet dolgoztatni? Robotika laboratórium
  • Ahonnan a mobil piac táplálkozik - Mobilszoftverek és alkalmazások
  • Csak nézek és röpködök - Quadrokopter bemutató
  • Szédült világ - Számítógépes játékprogramok és virtuális valóság
  • Ahol a jövő intelligens járművei születnek- Mobil robotok – RobonAUT

Elektronikus Eszközök Tanszéke

  • Mikroelektronika és mikrorendszerek – mi minden fér el egy négyzetmilliméteren?

A modern tudomány egyik alapvető törekvése a miniatürizálás - gondoljunk csak bele, a valaha szobányi számítógép monstrumok százainak számítási teljesítménye fér el ma egy tenyérnyi okostelefonban, és tranzisztorok milliárdjai találhatók meg egy modern integrált áramkörben. Teljes laboratóriumok vagy parányi mechanikai szerkezetek is elhelyezhetők néhány négyzetcentiméternyi felületen. A látogatók egy érdekes betekintést kapnak abba, hogy miként készülnek az ilyen miniatűr áramkörök és eszközök, illetve bemutatjuk az ország egyetlen oktatási célú félvezető-technológiai tisztaterét is.

Elektronikai Technológia Tanszék

  • Behálóznak az áramkörök?Vezetékmintázat kialakítása áramköri alaplemezen – Nyomtatott huzalozású lemezek technológiája laboratórium . Kövesd a rajzolatkialakítás lépéseit!
  • Hogyan készül az áramkör? - Felületi szereléstechnológia laboratórium Vizsgálj meg minden gyártási lépést közelről!
  • Vizsgálóasztalon az áramkör - Elektronikai "helyszínelők" - Hibaanalitika
    Megnézheted, mi van a mobilod belsejében. A világ az elektronmikroszkóp "szemével
    "
  • Vágás fénnyel - mire jó a lézer? - Lézertechnológia laboratórium. Fény, ami elvágja az acélt is: rajzolás, gravírozás, vágás papírba, műanyagba, fémbe

Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

  • Nao robot alkalmazásai

A NAO robot egy humanoid robot, amely egy beágyazott  vezérlő számítógépet tartalmaz.

A robot önálló mozgásra és beszédre is képes. A robot a benne levő számítógép segítségével vezérelhető. Többféle alkalmazást fejlesztettek rá a tanszék hallgatói és oktatói. Például kórházi alkalmazása, hogy beteg, steril környezet szükségessége miatt mindenféle társaságtól elzárt gyerekeket a gyógyszerek bevételére, vagy mozgásra, evésre, játékra biztat. Egyáltalán társaságot, játszótársat jelent nekik. Nao tud táncolni, énekelni, tornázni és  nagyon aranyos. J

  • Mi a különbség férfi és nő között? Kezdjük az arcnál.

Arcfelismerés, arcdetektálás, mosolyfelismerés. Csupa olyan technológia, amikkel minden nap találkozunk. A Facebook az összes fotón arcokat talál, a kamerák mosolyra exponálnak, XBOX-ra az arcunkkal is be lehet jelentkezni Kinect-tel, a bűnügyi sorozatokban térfigyelő kamerákon keresztül egy perc alatt megtalálják a tettest. De hogyan is működik mindez? Hogyan különbözteti meg a számítógép a férfit és a nőt?  Mi köze van egy evolúció-biológusnak az arcfelismeréshez? Ezekre és hasonló kérdésekre kaphatsz választ egy végzős mérnök informatikus hallgató lánytól, valamint megtudhatod, hogy milyen helyzeteket szülhet az 5%-os lányarány a karon.

  • 3D-s nyomtató meglepetésekkel

A 3Ds nyomtatás a közeljövőben olyan hétköznapi tevékenység lesz, mint napjainkban a színes nyomtatás. Ma már „boltban” megvásárolhatók azok az eszközök, amelyek összerakásával, no és némi szoftverrel mindez „házilagosan” megvalósítható.

Az eszközök széles skálája érhető el, amikből kezdve a néhány száz dolláros modellektől az ipari felhasználásra szánt gépekig, szinte miniden felépíthető. A TMIT laborjában remélhetőleg a lányok napjára már működő képes lesz az a 3D-s nyomató, amit a hallgatóink, oktatóink, most éppen csupa fiú készít.

Villamos Energetika Tanszék

  • Látogatás a Nagyfeszültségű Laborban, villámok közelről

Polimertechnika Tanszék

  • Műanyagipar a Műegyetemen: oktatás, kutatás, innováció

A gépészmérnökök szerepe a műanyagiparban.

A műanyag a 21. század anyaga, de vajon mi és hogyan készül műanyagból (műszerfaltól a DVD-ig)?

Műanyagok a megújuló-energiafelhasználásban: miből lesz a szélerőmű?

Nanotechnológia: mi a közös a porszívóban és a repülőgépben?

Hidrogénüzemű autók, műanyag nélkül nem megy?

Szerző: voragi  2014.04.02. 20:11 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nlgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr715891111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása