Patrick Modiano az Irodalmi Nobel-díjas

   A Svéd Akadémia idén Patrick Modianót díjazta a legnagyobb presztízsű irodalmi elismeréssel.

Az akadémia indoklása szerint a díjat ”az emlékezés művészetéért kapta, mellyel a legkevésbé megragadható emberi sorsokat idézi fel."

Patrick Modiano holland, ill.olaszországi zsidó szülők gyermekeként született 1945-ben. A Thônes-i Szent József kollégiumban, majd a párizsi VI. Henrik gimnáziumban tanult. 1968-ban jelent meg első regénye, a La Place de l’Étoile címmel. Peter Englund, a Svéd Akadémia titkára elmondta, hogy a Párizsban élő szerzővel egyelőre nem sikerült felvenniük a kapcsolatot.

Modiano művei olyan témákat járnak körbe, mint az emlékezés, felejtés, a bűn és az identitás, lakhelye, Párizs szinte az összes művében óriási szerepet kap.

Magyarul eddig négy könyve jelent meg Sötét boltok utcája (1980, Magvető), Augusztusi vasárnapok (1996, Elek és társa kiadó), Dora Bruder (2006, Vince kiadó), A Kis Bizsu (Tarandus Kiadó 2014).

A Sötét boltok utcájáról

Az író 1972-ben ezért a könyvéért kapta meg a Francia Akadémia regényeknek járó irodalmi díját.
Kalandregény – már-már detektívregény és dokumentumaktaszerű – izgalmassága miatt is értékes. Írója, aki a második világháború után született, egy háborús lidércnyomás példáján a lidércnyomások embertelenségét általánosítja, közben pedig azon tűnődik – tárgyától, regénye cselekményétől függetlenül –, hogy vajon van-e az embernek múltja, vagy nincsen, ne legyen, jövője legyen-e, vagy nem lehet jövője múlt nélkül.
Izgalmas azonban ez a regény azért is, mert újabb példája annak a világirodalmilag győztes stílusnak és szerkesztésnek, amely minden ékítményről lemondva, szinte csak „dokumentálva”, a cselekményesség bevált patentjeit elutasítva teremt újféle feszültséget, képes szépirodalommá avatni utcaneveket, telefonkönyvet, személyi kartotéklapok szövegeit.

(forrás: Antikvárium.hu)

 

Szerző: voragi  2014.10.09. 14:08 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nlgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr826774649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása