Kis Könyves Éj 2013Budapest, Budakeszi, Biatorbágy - (2013. április 19. )

 Web: kiskonyves.blog.hu/

27 független könybesbolt és több kulturális intézet részvételével 2013. április 19-én délután 16 órától éjfélig a Kis Könyves Éj keretében számos kedves, felfedezésre érdemes apró boltocska várja vidám, friss programokkal - könyvbemutatókkal, kiállításokkal, koncertekkel - a könyvek szerelmeseit Budapesten és az ország több más városában. A rendezvény célja, hogy felhívja a városlakók és az idelátogatók figyelmét a kis könyvesboltok különleges hangulatára, sokféleségére s hogy felélénkítse a könyvesboltba járás divatját.

Budapesten az Anno Mesebolt, az Atlantisz Könyvsziget, a Bookstation, a Teleki Téka, a Famulus Könyvesbolt, a Gondolat Könyvesház, az Írók Boltja, a Keddshop, a Két Egér Könyvesbolt, a Klauzál 13, a Láng Téka, a Latitudes, a Libra Könyvesbolt, a Litea, a Massolit Books & Café, a Millennium Könyvesház, a Paradigma Kuckó, a Párbeszéd Könyvesbolt, a Pozsonyi Pagony, a Ráday Könyvesház és a + Rukkola öltözteti díszbe magát, Vácott az Arcus, Budakeszin a Betűtészta Mesekönyvbolt, Biatorbágyon a Kisgombos, Pécsett a Bagolyfészek, Sopronban pedig a Cédrus Könyvkereskedés várja a közönséget.

20. Budapesti Nemzetközi KönyvfesztiválBudapest - (2013. április 18. - 2013. április 21.)

Web: www.konyvfesztival.com

Az immáron 20. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma.

A Fesztivál a Millenárison, igényes környezetben, könnyen megközelíthető, központi helyen, új, korszerű kiállítóterekkel várja látogatóit.

A Jubileumi Könyvfesztivál a Fogadó helyett, elegánsabb és modernebb helyszínt, a D épületet (régi Csodák Palotája) kínálja kiállítótérnek, amely a B épülettel (volt Jövő Háza) egy fedél alatt található.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit, akik közül a díszvendég veheti át Budapest főpolgármesterétől a Budapest Nagydíjat.

Évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása.

Eddig Lengyelország, Csehország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Kanada, Kína, Románia, Izrael, az Európai Unió és Észak-Európa országai fogadták el a fesztivál meghívását. A 2013-as könyvfesztivál díszvendégeként ismét Olaszországot köszönthetjük Budapesten, annak visszonzásaként, hogy jövőre nagyszabású magyar kuturális évad lesz Itáliában.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői (25 ország közel 100 neves alkotója, 400 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész) részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket.

A Könyvfesztivál a nagyközönség számára nyitott vásár, évente 50-60 ezer látogató fordul meg a pavilonok körül, ahol közel 50000 kötet és többszáz újdonság közül válogathatnak.

A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat.

Helyszín: Millenáris.

FRANCIA FILMTAVASZ

 Balassagyarmat, Budapest, Békéscsaba, Cegléd, Debrecen, Dunaújváros, Eger, Gyöngyös, Kaposvár, Komárom, Miskolc, Nyíregyháza, Pannonhalma, Szeged, Szentendre, Székesfehérvár, Szigetszentmiklós, Szolnok, Szombathely, Zalaegerszeg - (2013. április 18. - 2013. április 21.)

A fesztiválon értékes francia filmeket mutatnak be, szám szerint kilencet, egyedi premierek keretében, április 18-21 között Budapesten és több vidéki városban.

A fesztivál vendége lesz Deborah Revy, a Q - Érzékek birodalma című film főszereplője és Jean-Paul Jaud, a Kísérleti nyulak vagyunk? című film rendezője.

Az idei kínálatban premier előtt láthatunk két egyedi hangvételű vígjátékot, (Populaire, Starbuck), egy drámát a Cannesi Filmfesztivál legjobb női alakításával, (Gyermekeink, Emilie Dequenne főszereplésével), két különleges dokumentumfilmet és nem utolsó sorban két olyan alkotást, amlyek - francia filmektől nem feltétlenül szokatlan módon - őszintén beszél a szexről, a testiségről. (Egy francia család szexuális krónikája és Q - Érzékek birodalma).

A fesztiválon válogatást láthatnak a 2012-es Párizsi Rövidfilmfesztivál díjnyertes alkotásaiból is, továbbá a nézők figyelmébe ajánlják a Magyar grafikusművészek a Francia Filmtavaszért című kiállítást is.

Danube Flow - Hív a Duna!Budapest - (2013. április 20. )

Web: www.hivaduna.hu

A Danube Flow - Hív a Duna! programsorozat Budapest egyik legkedveltebb pihenőhelyén, a Római-parton folytatódik április 20-án, szombaton. A családokat vízparti barangolás és játékos totó, valamint zene várja a Föld napja tiszteletére, a bringásoknak pedig délelőtt vezetett túra is indul a helyszínre. A programok ingyenesek.

Közös lazításra, egy könnyed családi napra a Római-partra invitálják az érdeklődőket április 20-án, szombaton a Danube Flow - Hív a Duna! programsorozat szervezői. A folyó legszebb fővárosi szakasza a napsütés, a hekk és az evezős sportok birodalma, ezért hétvégenként ideális helyszín egy kis kikapcsolódásra. A szombati programok találkozópontja a Hattyú Csónakház (1039 Budapest, Királyok útja 17.) előtti kavicsos föveny, ahonnan 10.30 és 14 óra között folyamatosan indul a játékos totó. A résztvevők barangolás közben felfedezhetik a környék eldugott érdekességeit, és közben megtalálhatják a válaszokat a csónakházi rejtélyekkel, vízisportokkal és kulináris titkokkal kapcsolatos kérdésekre. A totón családdal, barátokkal, gyerekkel, kutyával, de akár egyedül is el lehet indulni, és mindenki a saját tempójában játszhat. A helyesen válaszolók között dunai hajókirándulást sorsolnak ki a Mahart Passnave jóvoltából. A játék után 14 órától az Ethnosound muzsikusai különböző ütőhangszereken adnak elő félórás zenei köszöntőt a Föld napja tiszteletére. A programok teljesen ingyenesek, mindössze egy tollra lesz szükség a totó kitöltéséhez.

A Danube Flow - Hív a Duna! programsorozat szervezői maguk is bringások, ezért a kerékpárosoknak vezetett túrát is indítanak a budapesti belvárostól mintegy tíz kilométerre eső Római-partra. A találkozó április 20-án, szombaton délelőtt 9.00 -9.15 között lesz a Batthyány téri metrókijáratnál, a kerékpárút mellett. A programok végén, délután 3-kor a szervezők visszaindulnak a belvárosba, ahol csatlakoznak a Critical Mass kerékpáros felvonuláshoz. Az érdeklődő bringásokat a visszaúton is örömmel látják.

A Danube Flow - Hív a Duna! vállalati-civil együttműködésben megvalósuló projekt célja a Duna értékeinek népszerűsítése és védelme. A programsorozatot tavaly hívta életre a Mindspace Nonprofit Kft. civilekből álló csapata a Coca-Cola Magyarország támogatásával, amely több dunai természetvédelmi és környezeti nevelési célú projektet is finanszíroz. A Danube Flow - Hív a Duna! tavasztól őszig tartó, ingyenes eseményein tavaly több ezren vettek részt. Az idei rendezvénysorozat márciusban ingyenes kalandjátékkal indult, majd április 11-től szeptember közepéig rendszeresen indulnak vezetett folyóparti séták Budapest belvárosában. Már az első alkalomra is olyan sokan regisztráltak, hogy új csoportokat kellett indítani, sőt már az egyik júniusi turnus is betelt, így ott várólista van. Májusban street fotó hétvége és interaktív, tudományos ismeretterjesztő gyereknap, nyáron pedig tánc, kórusének, inverz graffiti, a június 29-i Nemzetközi Duna Napon pedig családi események várhatók. A részleteket folyamatosan frissítik a programsorozat honlapján és Facebook-oldalán (www.facebook.com/danubeflow, http://www.facebook.com/events/591564810868717/)

Helyszín: Római-part

Szerző: voragi  2013.04.18. 12:15 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nlgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr935233039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása