100 éves házak ünnepe

Néhány regisztráció köteles bejárás kivételével a házak látogatása és programja szabad és ingyenes.

regisztráció:  http://kek.org.hu/varosisetak/bp100/

A vezetett városi sétákra előzetes regisztráció során lehet jelentkezni április 10-től.

A nyomtatott programfüzetek szombat-vasárnap a résztvevő épületekben lesznek kihelyezve.

A Budapest100 egy nyilvános rendezvény, amelyen a szervezők a program dokumentálása és népszerűsítése céljából fotókat/videókat is készítenek. A program látogatói, önkéntesei és szervezői részvételükkel automatikusan tudomásul veszik, hogy amennyiben a fotókon/ videókon szerepelnek, úgy ezért semmilyen ellenszolgáltatási igénnyel nem élhetnek, illetve a program promóciója céljából történő felhasználást nem korlátozhatják

forrás: http://www.budapest100.hu/programok/programok_2012

InternetVers Fesztivál Budapest - (2012. április 12. - 2012. április 14.)

Web: www.netversfeszt.hu

Ötödik alkalommal tette közzé az V. Internetvers Fesztivál felhívását a Hangraforgó Internetes Szakmai Fórum 2011 őszén. Az ötletgazdák és szakmai szervezők, F. Sipos Bea és Faggyas László, a Hangraforgó Együttes tagjai olyan szövegírók, költők jelentkezését várták, akik műveiket megzenésítésre, éneklésre ajánlják fel.
A versküldő szakaszban 184 költő összesen 1361 verse, dalszövege került a rendezvény honlapjára. A háromtagú irodalmi zsűri a következő neves személyekből állt: Szentmártoni János, József Attila-díjas költő, szerkesztő, a Magyar Írószövetség elnöke, Simon Adri költő, szerkesztő és Janox költő, író, szerkesztő, akik a beérkezett írásműveket értékelték, és 99 költő 240 versét emelték be az úgynevezett Versszalonba. A fesztiválszervezők a már zsűrizett versekre várták a pályázati dalok beküldését. A 2012. március 12-én zárult dalbeküldési időszakban 57 dalszerző összesen 231 dala került a fesztivál honlapjára. Ezek a dalok a fesztivál honlapján megjelent versekre történt versmegzenésítések, továbbá a fesztivál évfordulós költőinek, Áprily Lajos, Karinthy Frigyes, és a Felvidéken élő Gál Sándor verseire komponált zeneművek. A háromtagú zenei zsűri tagjai Huzella Péter Kossuth-díjas dalszerző, előadóművész, F. Sipos Bea és Faggyas László, a Hangraforgó együttes dalszerzői és előadói a beérkezett dalokból 36 produkciót ítéltek alkalmasnak arra, hogy meghívják a fesztivál színpadjára, és a találkozó alkalmával a közönség és az érintett költők jelenlétében dalaikat élőben bemutathassák.
A fesztivál nemzetközi jellegét is bizonyítja, hogy versek érkeztek Kanadából, Írországból, Kárpátaljáról, Erdélyből, dalokkal pályáztak Németországból, Erdélyből, Délvidékről, valamint Magyarország mind a négy sarkából - szólisták és zenekarok, gyermekek és nagyszülők, amatőrök és profi előadók, "fűzfapoéták" és József Attila-díjas költők. Az országban jelenleg ez az egyedüli fesztivál, amely pályázási, zsűriztetési, bemutatkozási lehetőséget biztosít amatőr versírók és verséneklők számára - az alkotók találkozását, szakmai együttműködésüket elősegítve.
A fesztivál célja, hogy az Internet adta lehetőségeket felhasználva hirdesse az élő magyar költészetet, közvetlen kapcsolatot teremtsen a költők és a verseiket megzenésítő zenészek között. Ezáltal is szeretnénk eljuttatni a költészetet szélesebb körben a vers- és zenerajongókhoz, akik nyitottak az új művészi élmények befogadására.
Három vidéki helyszín (Győr 2008, 2009), Mátészalka (2010) és Paks (2011) után először jut el a fesztivál a fővárosba. A Fővárosi Művelődési Ház pályázat útján nyerte el a megrendezés lehetőségét. Az újbudai Fehérvári úton található kulturális intézmény mindig is nagy hangsúlyt fektetett az amatőr előadó-művészet támogatására. Több olyan programjuk is van, mellyel fiatal művészeket támogatnak akár próbaterem biztosításával, akár bemutatkozási lehetőséggel.
A helyszín más szempontból is nagyon fontos az idei fesztivál megrendezésében. Minden évben vannak kiemelt, évfordulós költők, akiknek a műveiből válogatnak a verseket megzenésítő pályázók. Ebben az évben három kiemelt költője van a fesztiválnak: Gál Sándor felvidéki kortárs költő, Áprily Lajos és a 125 éve született Karinthy Frigyes. Újbuda erősen kötődik Karinthy emlékéhez, hiszen itt élt és alkotott, így nem véletlenül esett annak idején a szerzők választása az FMH-ra.
A fesztiválra továbbjutott szólisták és együttesek produkcióit több kísérőprogram színesíti. Minden este egy-egy kiemelt költőt köszöntenek az előadások, mint például a Főnix Színházi Műhely Karinthy előadása, Gál Sándor költői estje, illetve Huzella Péter koncertje. Az óvodásokat és iskolásokat rendhagyó irodalomórával várják az ország minden részéről és a határon túlról érkező művészek. A fáradhatatlan alkotókat Esti Versműhely keretében invitálják beszélgetésre.
Helyszín: TEMI Fővárosi Művelődési Háza

 

 

Szerző: voragi  2012.04.12. 15:05 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nlgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr804389841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása