A www.port.hu oldalról a következő programokra hívom fel a figyelmet:

I. Gőzölgő Fesztivál Budapest - (2012. február 23. - 2012. február 26.)

 Web: www.gozolgo.hu Forró, kerámiabögrékben gőzölgő italok, hőgombák melletti lazulás a budapesti Erzsébet téren, az Akvárium Klubnál. Találkozási pont a barátokkal, ahol lehet enni, inni, különböző programokon részt venni, és közben akár olyan embereken segíteni, akik nálunk jobban fáznak.

Február 23-26. között díszbe öltözik az Akvárium feletti sétány (Erzsébet tér), és a melegségre vágyóknak 12:00-22:00 óra között kis faházakból kínálnak forró étel- és italkülönlegességeket. Kávét, forró csokit, kakaót, speciális teaválasztékot, grogot, puncsot, bombardinot, rumpuncsot és persze forralt bort, pálinkát (mert az meg belül melegít majd!), és még sok minden mást, ami gőzölög. Ínyenceknek például ajánlott a meleg sör kóstolása.

Eközben az Akvárium Klubban lesz Rotfront, Syrup Club Dj. Dexterrel és Peter Bernath-tal csütörtökön, péntek este pedig A kutya vacsorája jelmezbemutató koncert az Erik Sumo Band vendégszereplésével, akiket Dj. Infragandhi követ. Szombaton The Moog, Amber Smith és Zombie Girlfriend lemezbemutatók, majd Tesco Disco. Vasárnap a családosok előnyben, akiknek Ifj. Csoóri Sándor és csapata tart táncházat, kézműves foglalkozásokat, de tanítanak például népdalokat is.

Társadalmi szerepvállalás:

Aki úgy gondolja, hogy megunt, kinőtt, a szekrényben sínylődő meleg ruháit szívesen eljuttatná olyan emberekhez, akiknek nagy szükségük van ezekre, a helyszínen megteheti. A Gőzölgő Fesztivál időtartama alatt a Léthatáron Alapítvány saját standjában fogadja az adományokat, amelyeket hajléktalan embereknek továbbít. Nadrágokat, cipőket, csizmákat, pulóvereket, kabátokat és takarókat is tudnak hasznosítani.

 

II. Krimifalók Napja Budapest - (2012. február 25. )

 Web: krimiestek.hu

 

Egy rendezvény a kultúra, a diskurzus és az együttlét jegyében. A krimiestek.hu idén sem hagyja egyedül a krimi rajongót.
Nem mellesleg pazar programokat és minőségi, szakmai előadásokat szervez az érdeklődőknek.
A krimit szerető olvasók és a kriminológiával foglalkozók már második ízben találkozhatnak szemtől szemben ezen a hiánypótló eseményen. Lehetősége adódik minden ide látogatónak, hogy kérdezzen, válaszoljon, beszélgessen, szórakozzon, játsszon és nyerjen. Újra egy helyen lesznek a szakemberek, az olvasók, és természetesen a könyvek.Íme az egész napos programok:

Helyszínelés, ujj- és tenyérlenyomat vétel, rabosító fénykép, hazugságvizsgáló, kriminálpszichológus, krimi kvíz, börtönmúzeumi kiállítás, bűnügyi múzeum kiállítása, könyvkiadók, nyomozójáték, golyóálló mellény és rohamsisakpróba, kaloda, etc.
Nyereményjátékok - több, mint 100 könyv, társas- és krimiestek.hu játék talál majd gazdára.
Az előadások/vetítések (11:00-18:30):
- Retro bűnmegelőzési kisfilmek a 80'-as évekből
- Helyszínelők (valós bűnügyi helyszín rekonstruálása a Magyar Vöröskereszt segítségével)
- Rakovszky Lujza pszichológus: A hazugság pszichológiája
- Dr. Vörös András védelmi szakértő: A kihallgatás
- Dr. Bilkei Pál: Kriminális viselkedésformák.
- Egy magánnyomozó mindennapjai (Horváth Simon)
A 11 órától folyamatosan zajló vetítéseknek és beszélgetéseknek a mozi vetítőterme ad majd helyet - annak a befogadóképessége 100 fő. Helyfoglalás érkezési sorrendben.
Belépő: 500 ft/fő
14 év alattiak a rendezvényt ingyenesen látogathatják.
Helyszín: Odeon Lloyd Mozi

 

Mozart-maraton Budapest - (2012. február 26. )

 Web: mupa.hu/program/mozart-maraton-2012-02-26_10-30-bbnh-fesztivalszinhaz-eloadoterem

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája - Fischer Iván művészeti vezetésével - közösen hívta életre 2008-ban azt a kezdeményezést, amelynek keretében minden év februárjában, egy hétvégi napon kora reggeltől késő estig hangversenyek sora mutatja be egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát, érzékeltetve annak sokszínűségét. Az előző években Csajkovszkij, Dvořák, Beethoven és Schubert életművével ismerkedhetett meg közelebbről az érdeklődő, 2012-ben Mozart szimfonikus műveit, kamarazenéjét, vokális alkotásait, az életmű népszerű és ritkábban hallható kompozícióit hallhatjuk a Művészetek Palotája tereiben, termeiben. A koncertek mellett videóvetítések is lesznek, ezek jóvoltából nézhetünk újra legendás vagy egyszerűen csak nagy sikerű előadásokat világhírű előadókkal. Mindegyik szimfonikus koncerten más hazai zenekar játszik, a sort a rezidens Fesztiválzenekar zárja a Requiemmel. A Fesztivál Színházban rendezendő koncertek közül - a fellépő különleges személye miatt - kiemelendő Rados Ferenc zongoraestje, de láthatjuk a kis Wolfgang első operáját, amit tizenkét évesen írt, és kiváló hazai kamarazenei formációk szólaltatják meg már érett kori alkotásait. Áriák, versenyművek, szimfóniák, kamarazenék - Mozarttól lesz hangos a Művészetek Palotája.
Jegyárak: 990 Ft /koncert, 4 koncert: 2970 Ft, 11 koncert: 8910 Ft.
A videóvetítések az Előadóteremben ingyenesen látogathatók.

 II. Frankofón Filmnapok Budapest - (2012. február 23. - 2012. március 2.)web: www.inst-france.hu/spip.php?rubrique133=hu

11. frankofón ország 23 filmje Magyarországon először! Kilenc frankofón ország budapesti képviselete fogott össze, hogy bemutassa a legújabb belga, bolgár, burkina fasói, egyiptomi, francia, kanadai, libanoni, marokkói, román, svájci és tunéziai filmeket Budapesten és öt nagyvárosban február 23. és március 31. között.
Jegyek már foglalhatók a mozi jegypénztárában és a www.urania-nf.hu weboldalon.
Újdonság, hogy ebben az évben az Uránia csoportos jegyvásárlási lehetőséget biztosít:
1 filmvetítés - 1000 Ft
5 filmvetítés - 4000 Ft (ezzel a bérlettel 1 néző 5 filmre vagy 5 néző ugyanarra az 1 filmre válthat jegyet)
10 filmvetítés - 7000 Ft (ezzel a bérlettel 1 néző 10 filmre vagy 10 néző ugyanarra az 1 filmre válthat jegyet)
Meglepetés film helyára - 800 Ft

Képek Ideje - Temps d'Images Fesztivál Budapest - (2012. február 22. - 2012. március 18.)

Web: www.trafo.hu

Lassan talán már magyarázni sem kell, hiszen ez már a 7. alkalom: ha itt a Temps d'Images, azaz a Képek Ideje, akkor különleges vizuális megoldásokkal, a mozgókép és előadóművészet izgalmas interakciójával találkozunk. S hogy pontosan mi mindent kínál egy fesztivál, ahol a vetített és mozgó képé, illetve a mozdulatoké a főszerep?

A fesztivál nyitánya a brit fizikai színház legendás társulata, a DV8 budapesti vendégjátéka, majd érkezik a Panodráma Szóról szóra című előadása, márciusban pedig újra jön az olasz Muta Imago. Lesz interaktív gyerekelőadás a Forte Társulattal, sőt egy Hamupipőkénk is, szereplők nélkül, és ahogy az lenni szokott: kiváló ARTE filmek a Művész Moziban. Sőt, a fesztivál programjának részét képezi a Trafó Galéria Andreas Fogarasi-kiállítása, a Vasarely Go Home is.
A Képek Ideje - Temps d'Images Fesztivál 2002-ben jött létre az ARTE kulturális televízió és a franciaországi Ferme du Buisson kortárs művészeti központ kezdeményezésére, és az utóbbi 9 évben kiterjedt európai hálózattá nőtt mind az alkotók együttműködése, mind az előadások áramlása tekintetében. A budapesti Trafó Kortárs Művészetek Házában idén immár hetedik alkalommal találkozhat a közönség a színpadi és képi művészet kereszteződésével kísérletező művekkel.
A fesztivál két alapítója, hat partnerintézménye, két társult tagja és egy Európán kívüli partnere (összesen 10 ország) a kezdetektől fogva kitöltötte az alapötlet adta teret: programigazgatóik merészen válogattak az új lehetőségeket kutató alkotók és alkotások közül, országonként hozzáadva a fesztiválhoz saját ötleteiket, tapasztalatukat és persze különböző kulturális értékeiket. A fesztivál elkötelezett a kutatás és az innováció mellett, a cél mindenekelőtt: szoros és termékeny kapcsolatot teremteni színpad és vizualitás között; előadóművészeti formákat és mozgóképet ötvöző produkciók létrehozásával.
A Temps d'Images hálózat tagja a belga Les Halles de Schaerbeek, a francia La Ferme du Buisson, a német Tanzhaus Düsseldorf, a román Artlink, a litván Von Krahl Theater, a török Garajistambul, az olasz Romaeuropa, a lengyel Centrum Sztuki Wspólczesnej Zamek Ujazdowski, a portugál Duplacena és a kanadai Usine C.

 HALOTT KÖNYVTÁR – KÖNYVEK OLVASATLANUL

A Halott könyvtár kísérlet a magyar könyvtárak 1989 óta olvasatlan állományának modellezésére. A kiállításon ötezer olyan könyvet vehet kézbe a látogató, amelyet 1989 óta senki sem kölcsönzött ki. A válogatásban csak 1945 és 1989 között, Magyarországon, magyar nyelven megjelent, általános érdeklődésre számot tartó könyvek szerepelnek. A kiválasztott kötetek 2012. április 22-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között böngészhetőek és olvashatóak a Centrális Galériában.

Az OSA Archívum több kiállításon foglalkozott már a megőrzés, rendszerezés, gyűjtés, megosztás témakörével. A Halott könyvtár ezt a sorozatot szeretné folytatni.
A kiállítás egy könyvtárinstalláció, ahol a látogatót minden egy fiókkönyvtárra emlékezteti. A 300 nm-es teret könyvespolcok uralják, a könyvek az eredeti könyvtári tematika szerint vannak rendezve, kezdve a műszaki és mezőgazdasági munkáktól, az ifjúsági és művészeti könyveken át a szépirodalomig. Az egyetlen különbség egy hagyományos könyvtár és a Halott könyvtár között az, hogy itt csak olvasatlan, 1989 (vagy még régebb) óta ki nem kölcsönzött könyvek vannak. Aki ide belép, azzal a különös érzéssel veheti kezébe a könyveket, hogy évtizedek óta ő az első olvasójuk.
Szeretnénk, ha a Halott könyvtár inspirációt adna a könyvtárról/archiválásról, az információ megőrzéséről és újrafelhasználásáról folyó közgondolkodásnak, a látogatóknak/olvasóknak pedig az újra fölfedezésnek azt a páratlan élményét nyújtaná, hogy több ezer feledésre ítélt könyv közül válogathatnak, olvashatnak.

Ezúton mondunk köszönetet az
ELTE Egyetemi Könyvtár vezetőinek és munkatársainak, hogy a mintavételhez rendelkezésünkre bocsátották hatalmas gyűjteményüket és nem csak lehetővé tették a válogatást, de tanácsaikkal folyamatosan segítették is munkánkat.

A kiállítás megtekinthető: 2012. február 28-április 22.
Centrális Galéria
1051 Budapest, Arany János utca 32.A Halott könyvtár ingyenesen látogatható.

Szerző: voragi  2012.02.22. 15:05 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nlgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr894172239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása