Szeptember 17-18-n tartjuk a Kulturális örökség napjait. Programok részletes ismertetése a  http://www.oroksegnapok.hu oldalon található.

Ízelítő:

Budavári De la Motte – Beer palota

BUDAPEST, I. Dísz tér 15.

CSAK A KÖN IDEJÉN LÁTOGATHATÓ

 

A budai várban található a középkori alapokon álló De la Motte-Beer palota, amelynek emeleti egymásba nyíló szobasorának falain csodálatos, 1760-1790-ből származó barokk-rokokó és kora klasszicista díszítőfestés tekinthető meg. Jelenleg a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága székháza, közintézményi funkciója miatt csak a KÖN keretében látogatható. Az épületet bemutató félórás séta 30 percenként indul, húsz fős csoportokban.

» Bővebb információ a www.muemlekek.hu honlapon!

A helyszín szombaton 10-18-ig és vasárnap 10-18-ig várja az érdeklődőket!

 

Sándor Palota

BUDAPEST, I. Szent György tér 1.

CSAK A KÖN IDEJÉN LÁTOGATHATÓ

 

A Sándor-palotát Sándor Vince gróf építette az 1803-ban tulajdonába került budavári telken. A klasszicista palota 1806-ban készült el és sorsát már születésétől meghatározta a budai királyi palotához való közelsége. Stílusa alapján tervezőjének feltehetően Pollack Mihályt kell tartani. Az épületet 1831-ig birtokolta a Sándor család, majd a Pallavicini őrgrófok tulajdonába került, akik az 1867-es kiegyezéstől előbb bérbe adták, majd végleg eladták az államnak. A második világháború, Budapest ostroma hosszú évekre – úgy tűnhetett, örökre – megpecsételte a Sándor-palota sorsát. A bombázások során beomlott épülethez néhány állagmegóvó intézkedésen kívül nem nyúltak hozzá. A palota újjáéledése 2002-re válhatott valósággá. Több év kutató-tervező munkájának köszönhetően megtörtént az épület helyreállítása. 2003 januárjától a Sándor-palota a Magyar Köztársaság elnökének és hivatalának székhelye. Folyamatos idegenvezetést tartanak.

» Bővebb információ a www.keh.hu honlapon!

A helyszín szombaton 10-18-ig és vasárnap 10-18-ig várja az érdeklődőket!

 

Séta a Várnegyedben

Az elmúlt 600 év egymásra épült történelme a Várnegyed utcáiban, kapualjaiban, terein.

Séta indulási ideje: mindkét nap 11 óra
Séta indulási helye: BTM Vármúzeuma, Szent György tér 2.


Mátyás király esete a fügével

Látogatás a BTM Vármúzeumának kertjében. A palota középkori hangulatú belső kertjeinek, várfalainak, a Buzogánytoronynak a bejárása vezetéssel.

Séta indulási ideje: 17-én 14 és 16.30, 18-án 14 óra
Séta indulási helye: BTM Vármúzeuma portája


Vízhordó lépcső a Várban

Lapzárta után érkezett! Az egyébként nem látogatható kortina fal alatti Vízhordó lépcső bejárása 15 fős csoportokban (Kényelmes cipő használata javasolt). Az érdeklődők lehetőség szerint zseblámpát hozzanak magukkal!

Séta indulási ideje: mindkét nap 15 óra
Séta indulási helye: Budapesti Történeti Múzeum bejárata

 

Baross kocsiszín

BUDAPEST, VIII. Baross u. 132.

 

1889. július 30-án helyezték üzembe Budapest első normálnyomtávú (1435 mm) vonalát, mely az Egyetem tér – Stáczió utca (ma: Baross utca) – Köztemető út (ma: Orczy tér) útvonalon közlekedett. A Baross kocsiszín e vonalhoz kapcsolódóan épült 1889-ben. Ez a legrégebbi, ma is üzemelő villamos kocsiszínünk. A kocsiszín egyes részeit (kijelölt terület) lehet csak szakmai vezetéssel megtekinteni, korlátozott létszámban, óránként (10, 11, 12, 13, 14) indítunk csoportokat. Helyszínen történő regisztráció szükséges!

A helyszín csak az első napon, szombaton 10-15-ig várja az érdeklődőket!

  

Csősztorony

BUDAPEST, X. Harmat u. 41. - Gitár u.1.

 

A Csősztorony az Óhegyen, a szőlőültetvényeket megkárosító tolvajok megfékezésére épült 1844-ben Brein Ferenc tervei szerint, romantikus stílusban. A toronyhoz a csősz 2 szintes boltozatos épülete csatlakozik, amelynek folyosóján és belső tereiben kőbányai épületeket és szobrokat ábrázoló XIX. és XX. századi fotók láthatók. A műemlék májustól októberig vendéglátó egységként működik.

A helyszín szombaton 12-17-ig és vasárnap 12-17-ig várja az érdeklődőket!

 

Finn Nagykövetség

BUDAPEST, XI. Kelenhegyi út 16/a

 

Az 1989-ben megnyitott többfunkciós épület (nagyköveti rezidencia - irodák - lakószárny) a modern finn építészet stílusjegyeit hordozza. Letisztult vonalait, átláthatóságát a hatalmas üvegajtóknak és -ablakoknak, a nyírfaparkettának és a hófehér falaknak köszönheti. A kb. 30 perces vezetések 10, 10.30, 11, 11.30 és 12 órakor indulnak a nagykövetség recepciójáról.

» Bővebb információ a www.finland.hu honlapon!

A helyszín csak az első napon, szombaton 10-12.30-ig várja az érdeklődőket!

 

Puskás Ferenc Stadion

BUDAPEST, XIV. Istvánmezei út 3-5.

 

Az 58 éves volt Népstadion átalakítás előtti bemutatása. Az aula, „torony” épület, VIP páholy és a lelátók megtekintése üzemelés közben: Nézői lehetnek az Országos Serdülő és Ifjúsági Atlétikai Versenyek döntőinek. Az aulában korabeli felvételeken látható a stadion építésének és rendezvényeinek néhány megörökített pillanata. Közelről megtekinthetőek a szoborpark művei. 10 és 12 órakor a Főbejárattól séta indul az aula - VIP páholy - játékos kijáró - aula - szoborpark, időtartam: 2 óra.

» Bővebb információ a www.nusi.hu honlapon!

A helyszín szombaton 10-14-ig és vasárnap 10-14-ig várja az érdeklődőket!

 

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Tatai utcai raktárépület

BUDAPEST, XIV. Tatai u. 13.

CSAK A KÖN IDEJÉN LÁTOGATHATÓ

 

Egy ritka "múzeumi sétán" vehet részt az érdeklődő a Tati utcai fogatolt járművek és a gépjármű raktárainkban. A restaurálásra váró kocsik, hintók, különleges személykocsik között akár felújítási javaslatot tehet a látogató a szakvezetőknek, muzeológusoknak. Vezetett séta indul óránként.

» Bővebb információ a www.km.iif.hu honlapon!

A helyszín csak az első napon, szombaton 10-14-ig várja az érdeklődőket!

 

Szerző: voragi  2011.09.13. 14:24 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nlgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr703223816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása