Szeptember 23: a kutatók éjszakája!

programok: http://www.kutatokejszakaja.hu/2011/esemenynaptar/index.php?menu_id=4&hely=Budapest

Ízelítőa  programokból:

Új csillagok a Gutenberg-galaxisban.

.Szervező: Óbudai Egyetem, cím: 1034 Budapest, Doberdó út 6. (Doberdó út 6. (Óbuda) - Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar) -Gyerekek számára is látogatható program.

 Mit jelent a megszemélyesített nyomtatvány? Hogyan készül egy saját képpel ellátott névjegy vagy naptár? Hová lett az ólombetű? Milyen korszerű technológiákat alkalmaznak ma a nyomtatott médiatermékek előállításában? A foglalkozásokon résztvevők választ kapnak ezekre és hasonló kérdésekre. A gyakorlatban megtekinthetik a korszerű digitális nyomtatás berendezéseit. Lehetőség nyílik saját képpel ellátott névjegy vagy poszter, naptár megtervezésére és nyomtatására.   Megtapasztalhatják a résztvevők, hogy az új, digitális technológiákkal milyen rövid idő alatt lehet speciális megszemélyesített termékeket nyomtatni, milyen látványos és érdekes a saját maguk által megtervezett munka megjelenítése a papíron.  De nem csak papírra lehet nyomtatni, lehetőség nyílik saját tervezésű grafikával ellátott bögre, póló és egérpad nyomtatására is.

Helyszín az épületen belül: Print shop,; Előzetes jelentkezést igényel!

A papírkészítés ősi titkai. Készítsd el egyedi, saját papírodat!

Szervező: Óbudai Egyetem

Cím: 1034 Budapest, Doberdó út 6. (Doberdó út 6. (Óbuda) - Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar) - Gyerekek számára is látogatható program.

 A foglalkozáson résztvevők megismerik a papíripar hagyományos nyersanyagait és termékeit (pl. cellulóz) és a kézi papírmerítéshez alkalmazott papírmerítő szita használatát, majd az általuk kiőrölt papírpépet kimerítve elkészítik az egy rétegű papírokat. Lehetőség nyílik kétrétegű papír merítésére is, melybe tetszés szerint elhelyezhetik például a magukkal hozott szárított, préselt virágokat használva a kreativitásukat. Kipróbálhatják a márványozást, amely egy Ázsiából származó papírdíszítő művelet. Lényege, hogy egy tárolóedény vízbe különböző színű festéket cseppentve, a festék a víz felszínén lebeg, szétterül, sajátos foltszerű mintázatot alkotva. A tetszőleges színek felvitele után különféle eszközökkel (ecset, pálcika) mintázat alakítható ki. Óvatosan a víz felszínére simítva a papírt - a kész kép rögzül a felületre.

Helyszín az épületen belül: alagsori labor, előzetes jelentkezést igényel!

A műtárgy és papírrestaurálás műhelytitkai

Szervező: Petőfi Irodalmi Múzeum, cím: 1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16. (Udvar, könyvtár előtti tér) - Gyerekek számára is látogatható program.

 A régészkedés során feltárt és más edénytöredékek  helyreállítása Nober Noémi restaurátor segítségével.

Papírrestaurálás Fodor Éva papír restaurátor segítségével. A könyvtárban eközben megtekinthető a vizsolyi Biblia - filmvetítéssel egybekötött bemutató.


előzetes jelentkezést igényel!


Időpont(ok):

15:00-15:30; 15:30-16:00; 16:00-16:30; 16:30-17:00

 

 

Interaktív emberi anatómia 3D-ben – multimédiás számítógépes alkalmazások bemutatása

Szervező: Semmelweis Egyetem ,cím: 1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 5. (Központi Könyvtár) - Gyerekek számára is látogatható program.

 Mi a Primal Pictures?

Dinamikus interaktív multimédia, anatómiai atlasz, mely átfogó képet ad a teljes emberi anatómiáról.

Jellemzők:

  • 3D animációk segítségével mutatja be az anatómiát kiegészítve működés, biomechanikai és sebészeti folyamatokkal
  • Klinikai videók és szöveges leírás
  • Anatómiai/MRI képek
  • Önellenőrző tesztek, stb.

Időpont(ok): Erre az eseményre nem szükséges előzetes jelentkezés.

17:00-22:00 A program nem regisztrációköteles.

 

 

Hét nyelven beszélő medicina, a latin nyelv

Szervező: Semmelweis Egyetem ; cím: 1094 Budapest, Ferenc tér 15. (Nyelvi Kommunikációs Központ) - Gyerekek számára is látogatható program.

Pontos helyszín: konferencia terem

Bemutató óráinkon betekintést nyújtunk a szaknyelvoktatásba, ismertetjük, hogy milyen általános nyelvi előképzettségre épülnek a szaknyelvi kurzusok.
 Az előadás célja a Semmelweis Egyetem Nyelvi Kommunikációs Központjában oktatott hét nyelv (latin, angol, német, francia, spanyol, olasz, orosz) különböző kurzusainak bemutatása. A szaknyelvi kurzusok korpuszát a négy féléven át tanulható, kredites, egymásra épülő általános-, fogorvosi, gyógyszerészeti és egészségügyi ügyvitelszervező szaknyelv oktatása képezi. Az egyetemi záróvizsgára felkészítő egy féléves előkészítő kurzus mellett államilag akkreditált PROFEX I és II nyelvvizsgára előkészítő órákat is tartunk. A Nyelvi Kommunikációs Központ államilag akkreditált nyelvvizsgahelye a PROFEX, PANNON, LEXINFÓ és ORIGÓ nyelvvizsgaközpontoknak.


„Megszólal a sírvilág

Szervező: Semmelweis Egyetem , cím: 1082 Budapest, Üllöi út 78/a., könyvtár (Radiológiai és Onkoterápiás Klinika ) -

 Többezer éves múmiák virtualis „kicsomagolása” és modern orvosi vizsgálata 

 A múmiák mindig megmozgatták nemcsak az egyiptológusok, hanem az érdeklődő közönség fantáziáját is: Mi rejtőzik a piramisok mélyén? A múmiák örök nyugalmát megbolygatók halállal lakolnak (A múmia átka). A múmiapor csodálatos gyógyhatású. A múmiatekercseken olvasható szövegek varázserejűek. Mi lehetett a fáraók, a papok titka?
De a valódi, tudományos kérdések egy része is még megoldásra vár: Mivel, hogyan tartósították a romlandó emberi (és állati) testeket, szinte „iparszerűen” és olyan hatékonysággal, amit még a XX. századi „fáraók” mumifikálásánál sem sikerült elérni? Milyen betegségek nyomai fedezhetők fel a múmiákon?

Bár a röntgensugár felfedezése óta sokszor vizsgáltak a múmiákat is, a CT vizsgálatok hatékonysága sokszorosan felülmúlja az egyszerű röntgen felvételét nemcsak a csontrendszer elváltozásai, törései, betegségei, mésztartalma elemzése tekintetében, hanem a mumifikálódott lágyrészek, a múmia pólyákban rejtőző amulettek, de még a mumifikáló anyag feltárásában is.

Az érdeklődőknek bemutatjuk a koporsóban fekvő /teljesen bepólyált / ill. pólyátlan múmiákat mintegy testi mivoltukban, majd a múmiák belsejében teendő virtualis, 3 dimenziós utazásra hívjuk őket, melynek során számos újdonsággal is találkozhatnak.

(Külön kérésre, kisebb csoportokban megtekinthető a CT készülék is).
Előzetes jelentkezést igényel!

Időpont(ok): 19:00-19:30

Szerző: voragi  2011.09.13. 13:46 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nlgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr543223743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása