V. Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi Fesztivál Budapest - (2011. május 11. - 2011. május 14.)

 A Petőfi Irodalmi Múzeum 2011-ben ötödik alkalommal rendezi meg nemzetközi fesztiválját, mely ebben az évben az újrahasznosítást, az irodalomban az újraírást, illetve a különböző művészeti ágak közti átjárások kérdését igyekszik körüljárni. A Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi Fesztivál több éve hivatalos partnerként dolgozik együtt különböző kulturális intézetekkel. Ebben az évben fő együttműködő partnerünk a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, illetve a külföldi kulturális intézetek közül a Cseh Centrum, a Lengyel Intézet, a Szlovák Intézet, a Cervantes Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és Mexikói Nagykövetség.

Az újrahasznosítás már az ókorban is működött, az antik világ épületeinél sokszor ugyanazokat a köveket használták fel újra és újra. Ennek párhuzama az irodalmi alkotásokban is fellelhető az újraírás aktusában, amelyet a hagyománykövetés, ugyanakkor a hagyománytörés szándéka is vezethet. A fesztivál interdiszciplinárisan közelít a választott témához, helyet adva a különböző művészeti ágak megnyilvánulásainak. Az újrahasznosító művészet a felhasznált elemeket eredeti funkciójuktól megfosztva kezeli úgy, hogy ezzel a befogadók szemléletét is képes legyen befolyásolni. A hulladék feldolgozásának érdekes és sokszínű formája a művészek általi "recycling", amikor a hasztalanná váló anyagok hasznos tárgyakban, vagy éppen művészeti alkotásokban öltenek újra formát.
A fesztivál programjában nemcsak az újraírás, hanem az újrahasznosítás, a fenntartható fejlődés is központi témaként jelenik meg. Ahogyan a történetek száma véges, s az új történetek a régiek újraírásainak is tekinthetők, úgy van tele világunk újraírt tárgyakkal: a hétköznapokban használt újrahasznosított anyagoktól az újrahasznosításra épülő művészeti megnyilatkozásokig. A fenntartható fejlődést körüljáró kerekasztal-beszélgetések, az újrahasznosított anyagokból tervezett ruhák divatbemutatója, a hulladékanyagokból készített iparművészeti alkotások kiállítása teszi teljessé a fesztivál programját.

 

Szerző: voragi  2011.05.12. 14:39 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nlgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr272898301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása