Herta Müller: A szavak ördögi köre
Tárlatvezetések

Tárlatvezetések
2012. október 11., 18., 25., 17 óra
Központi Könyvtár - Átrium
Közreműködők: Nádori Lídia, Vágó Marianna, Dragomán György, Vincze Ferenc


A kiállítás megnyitója és Herta Müller felolvasással egybekötött látogatása között három alkalommal kínálunk tárlatvezetést, mégpedig nem a megszokott módon. Munkájuknak köszönhetően a vezetések közreműködői más és más módon, a fordítás, írás, irodalomtörténeti kutatás vagy éppen a drámajáték területével hozzák érintkezésbe Herta Müller életművét, egyedi, személyre szabott koncepciót követve a vezetések során. Ezek súlypontját, tartalmát továbbá lefutását mindig a felkért alkalmi vezető személyes tapasztalatai, tudása, érdeklődési köre határozza meg tehát; ennek köszönhetően a látogatók mindhárom alkalommal teljesen más impulzusokkal, élményekkel és tudásanyaggal gazdagodnak majd.

Dragomán György író Herta Müller életének és munkásságának kiváló ismerőjeként az írónő magyarul Lélegzethinta címen megjelent regényének utószavát jegyzi, de a Szívjószág is közel áll a szívéhez.
Tárlatvezetése: október 18.

Vincze Ferenc irodalomtörténész-kritikus, író, az ELTE összehasonlító- és kultúratudomány tanszékén többek között a romániai német kortárs irodalmat kutatja és főként Herta Müller műveinek fogadtatása, az írónő munkássága által kiváltott kritikus visszhangok felől közelít a kiállítás anyagához, különös tekintettel A róka volt a vadász című regényre.
Tárlatvezetése: október 25.

Nádori Lídia műfordító Herta Müller három regényét ültette át magyar nyelvre Lélegzethinta, A róka volt a vadász és Szívjószág címen. A szövegekkel és értelmezésükkel való intenzív munka érdekes következtetéseket, tanulságokat, felismeréseket hozott magával, amiket a Lélegzethinta kapcsán oszt majd meg a kiállítás látogatóival.
Tárlatvezetése: október 11.

Vágó Marianna különféle kommunikációs és drámajátékos technikák segítségével moderálja a vezetéseket és egyben igyekszik gondoskodni arról, hogy az érdeklődők a lehető legjátékosabb módon, de annál aktívabban találkozzanak, illetve „dolgozzanak” a kiállítás anyagával.
Tárlatvezetése: október 11., 18., 25.

A tárlatvezetésekhez előzetes regisztráció nem szükséges!
Szerző: voragi  2012.10.10. 11:27 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nlgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr774830452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása