Terjesztését megtiltom!

NYITVA: 2011.11.042012.01.28

Terjesztését megtiltom" címmel nyílt kiállításunk a zárolt raktárba került dokumentumok történetébe nyújt betekintést.

Minden társadalomban vannak olyan gondolkodók, ideológusok, akiknek véleményét, eszméit a fennálló társadalmi rend vezetői nem tolerálják, a történelem során sokszor előfordult, hogy e szerzők műveit cenzúrázták, lefoglalták, vagy terjesztésüket megtiltották. A könyvtárak ezeket a dokumentumokat elkülönítve tárolják, szigorúan őrzik, kutatásukat engedélyhez kötik.

Az Országos Széchényi Könyvtár Zárolt Kiadványok Tára történetének kronológiája

A vitrinekben látható főbb témák az alábbiak:

Indexek: „Az indexlistákat külön kiadványként, és a Magyar Közlönyben is kiadták, a lakosság figyelmét pedig a napi sajtóban hívták fel „hazafias” kötelességükre".

Az OSZK Remóta-osztály gyűjteménye, 1945 előtt tárolta az 1919-1945 között betiltott könyveket, folyóiratokat, hírlapokat, kommunista írásokat, a fehér terror eseményeiről szóló beszámolókat.

Emigrációban kiadott lapok, melyek között irodalmi és politikai folyóiratok is voltak, valamint számtalan, magyarországi eseményekkel, és a helyi magyar kolóniák életével foglalkozó időszaki kiadvány is, mint például a Kanadai Magyarok Vasárnapja.

A szamizdat irodalom, amelynek első időszakát a tudományos, és szabadgondolkodó kiadványok jellemezték, később az illegális művek a politikai tiltakozás eszközévé, az államszocializmus írásos kritikájává váltak.

Láthatók még betiltott erotikus versek és prózai művek, a fasiszta, szovjetellenes irodalom dokumentumai, 1956-tal kapcsolatos tiltott olvasmányok.


A kiállítás 2012. január 28-ig tekinthető meg a VII. emeleti katalógustérben.
A belépés díjtalan.

forrás:

http://www.oszk.hu/kiallitasok/terjeszteset-megtiltom

 

Szerző: voragi  2011.11.14. 14:45 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nlgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr473382118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.