A Bóbitától a Bibliáig

NYITVA: 2011.10.262011.12.23


2011. október 26-án, 16 órakor nyílt meg a több mint 140 könyvet illusztráló Hincz Gyula illusztrációiból összeállított kiállítás.

Pályafutása során Hincz Gyula (1904-1986) több mint 140 könyvet illusztrált, köztük Vörösmarty Mihály, Márai Sándor, és más magyar, valamint külföldi klasszikus írók és költők műveit. Alkotó művészetének fontos egységét képezte ez a műfaj, amelyet elismerés övezett, 1959-ben elnyerte a lipcsei könyvművészeti kiállítás ezüstérmét. Munkái között található Swift Gulliver utazása vagy Madách Ember tragédiája.

A kiállításon számos látványos grafika látható, közismert és kedvelt irodalmi alkotásokból. 25 könyv illusztrációi, Hincz Gyula magas színvonalú művészetén keresztül. A klasszikustól a modern irányzatokig a késő avantgárd kiemelkedő mesterének illusztrációi, melyeken keverednek a könnyed és komoly stílusok, a történet és a mese világán keresztül szólnak a közönséghez, látványos kikapcsolódást biztosítva a kiállításra látogatóknak.

A tárlat kiemelt témája Hincz Gyula gyermekköteteket díszítő illusztrációi. A művész tiszta vonalú, vidám grafikái tették még élvezetesebbé többek között Weöres Sándor Zimzizimjét, Móricz Zsigmond A török és a tehenek című verses meséjét vagy Nemes Nagy Ágnes verseit. A tárlatot a mese színes világa teszi élménnyé a gyermekek számára. A kiállításon egy játékos hangulatú mesekuckó várja a gyerekeket. Múzeumpedagógiai programjaink az életkori sajátosságoknak megfelelően változatos programokkal várják a különböző korcsoportokat, a kisebbeket meseolvasással és illusztráció készítéssel, míg az egészen nagyokat rendhagyó irodalom órával.

A kiállításon helyet kapott a felnőtt irodalom is, számos Nobel-díjas író munkájával. Hincz illusztrálta többek között Anatole France A Lúdláb királynő, Nyársforgató Jakab meséi című kötetét, Alfred de Musset Szeszély című színművét; az 1965-megjelent Toll és Ecset című kiadványt, amelyben klasszikus magyar költők verseihez készített grafikákat, de láthatók Karinthy Frigyes vagy Krúdy Gyula munkáihoz készült grafikái is.

A festő-grafikus-szobrász Hincz Gyula műveit gondozó váci múzeum mostani „utazó” kiállítása az életmű újragondolásának, feltárásának programjába illeszkedik. A váci, majd az Országos Széchényi Könyvtári bemutatót követően a kiállítás továbbutazik, és 2012-ben többek között a Győri Városi Művészeti Múzeumban és Ipolyságban is látható lesz.

A Váci Értéktár és az Országos Széchényi Könyvtár közös kiállítása.
Megtekinthető: vasárnap és hétfő kivételével 10-18 óráig
, a Nemzeti Ereklyetérben. A belépődíj 400 Ft. A múzeumpedagógiai program ára a csoport létszámától függ.

forrás:http://www.oszk.hu

Szerző: voragi  2011.11.14. 14:41 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nlgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr73382113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.