Szakrális Művészetek Hete a Nemzeti Múzeumban

2011.09.16

2011. szeptember 17. és 25. között immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Szakrális Művészetek Hete, mely több mint ötven magyarországi helyszínen csaknem kétszáz különféle programmal várja az érdeklődőket. A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitója a hagyományokhoz híven ismét a Nemzeti Múzeumban lesz, ahol tíz napon keresztül számos ingyenesen látogatható programmal várjuk látogatóinkat.

A Szakrális Művészetek Hetének és a Nemzeti Múzeum hozzá kapcsolódó időszaki tárlatának ünnepélyes megnyitójára szeptember 16-án kerül sor a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. A rendezvényen köszöntőt mond Dr. Csorba László főigazgató, majd a kiállítást Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitja meg. A programon közreműködik a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Thész Gabriella karnagy vezényletével.

A "Krisztus Arca megvilágít minket"  - A szakrális és profán művészet tárgyai - dr. Szilárdfy Zoltán jubiláns pap gyűjteményéből című időszaki kiállítás szeptember 9. és október 2. között látható a második emeleti Kupolateremben.

A Magyar Nemzeti Múzeum további Szakrális Művészetek Hetéhez kapcsolódó eseményei:

A fesztivál kiemelt programja:

Szeptember 17. 19 óra

Liszt: Missa Solennis (Esztergomi mise) - a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében, az eredeti próbák helyszínén, a Mátyás templom Ének- és Zenekara előadásában.

Előadások, beszélgetések:

Szeptember 20. 17.00: Paul Merrick: Liszt Ferenc szakrális művészete, ahogy kevesen ismerik.

Szeptember 21. 17.00: Dr. Szilárdfy Zoltán: A szakrális és profán művészet találkozása egy jubiláns pap gyűjteményében.

Szeptember 22. 17.00: Lachegyi Máté: A szakrális kincsek helye a katolikus liturgiában.

Szeptember 23. 15.00: Kovács Gergely: "Santo subito!" - a boldoggá-  és szentté avatási eljárások - előadás a Római Kőtárban.

 Szeptember 23. 17.00: Lengyel Boglárka: Egy 15. századi kehely restaurálásának kulisszatitkai.

Tárlatvezetések:

Szeptember 20. és 25. 11.00, 14.00, 16.00 :Az üveg-, kerámia- és porcelángyűjtemény rejtőzködő szakrális emlékei.

A belépés és a programokon való részvétel ingyenes. A kiállítási sétákra, előadásokra és a tárlatvezetésekre előzetesen is lehet jelentkezni a 327-7773-as telefonszámon.

forrás: http://www.mnm.hu/hu/progr/EventCalendar.php?y=2011&m=9&d=16

Szerző: voragi  2011.09.09. 09:17 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nlgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr1003213096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.