books.google.com: A világ csaknem minden eddig írt és ezután alkotott könyve elérhető lesz mindenki számára egy egyszerű ráklikkeléssel. A virtuális könyvtárban, amelyet a Google akar kiépíteni, már egymillió, negyven nyelven írt kötet áll rendelkezésre a könyvkeresőn keresztül.

A Google könyvtárában található könyveket mintegy 100 országban digitalizálták (köztük hazánkban is). Lehetetlen megjósolni, hogy meddig jut el a projekt, a szaporításnak nincs eltervezett határa. Jelenleg 20 ezer kiadó és 28 nagy könyvtár, köztük olyan híres egyetemek, mint az oxfordi, a Harvard vagy a Stanford, fogadta el az ajánlatot a digitalizálására és a világhálóra való felrakásra.

A kezdeményezés óriási jelentőségét az adja, hogy míg jelenleg az emberiség 90 százaléka számára nincs elérhető forrás, ezentúl egy képernyő és egy telefonvonal lehetővé teszi a tudáshoz való hozzáférésben megnyilvánuló egyenlőtlenség megszüntetését.

Az egyetlen különbség az egyes országok között csak azokból a törvényekből származhat, amelyek a szellemi tulajdont védik, mivel a projekt védi a szerzői jogot. A copyright-ok esetében csak kivonatok megtekintésére lehet számítani, illetve online vásárlási ajánlatokra és közeli könyvtárak listájának ismertetésére, ami egyenértékű egy könyvnek a könyvesboltban való átlapozásával. Íme így néz ki egy kivonat:

De ne essünk kétségbe, hisz a könyvek nagyon kis hányada jogvédett. A Google-könyvtár magyar könyveket is tartalmaz: Petőfi vegyes művei, Arany toldi trilógiája, és más szerzők művei is megtalálhatók letölthető formátumban. A Google-éhez hasonló kezdeményezés az Európai Digitális Könyvtár (EDL), ahol az öreg kontinens nemzeti könyvtárainak (így az Országos Széchényi Könyvtárnak is)  az állományában lehet kutakodni - valamivel nagyobb találati aránnyal, mint a Google-nál. Régi internetes kezdeményezés a Gutenberg Projekt, ahol már kicsit barátságosabb a keresőfelület, ám magyar nyelvű könyvből meglehetősen kevés - számszerint hét - van.

A Gutenberg Projekttel talán egyidős lehet a Magyar Elektronikus Könyvtár, ahol már hatezer elektronikus formátumú, magyar nyelvű könyv között lehet keresgélni. Bár mind a négy e-könyvtárban számos mű található, a szerzői jogi kötöttségek miatt az igazi slágerkiadványok, mint például a Harry Potter-sorozat, vagy a sokat keresett lexikonok, általában hiányoznak a kínálatból.

<<< További hasznos linkeket találsz itt az oldalsávon!

Szerző: codemaster  2009.10.21. 23:17 Szólj hozzá!

Címkék: google online könyvtár könyvkereső nlg

A bejegyzés trackback címe:

https://nlgkonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr561466660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.